6 OS
Danie główne
120 minut
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i przepuść przez praskę, po czym dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajka i wyrób ciasto. Bakalie poukładaj na blaszce wyłożonej papierem i przypiecz na kolor złoty, a po ostygnięciu dodaj miód. Całość wymieszaj i zmiksuj. Faszeruj nimi połówki śliwek, posklejaj je, a następnie obtocz ciastem, formując knedle. Gotuj w osolonej wodzie ok. 5 minut.
Masło rozpuść na patelni dodaj cukier i cynamon. Mieszaj do rozpuszczenia cukru. Gotowym sosem polej knedle.
Ciasto:
1 kg ziemniaków
300 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól
Sos:
1 łyżka masła
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru
Farsz:
Śliwki bez pestek Hortex – 2 opakowania
100 g orzechów włoskich
100 g migdałów
100 g rodzynek
1 łyżka miodu najlepiej akacjowego