Z masła i mąki przygotuj zasmażkę i zmieszaj ją z gorącym mlekiem, tak by powstał sos beszamelowy. Całość dopraw gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, pieprzem i solą.
W rondlu o szerokim dnie przesmaż na oleju rzepakowym mieszankę węgierską wraz z pomidorami z puszki, świeżą bazylią i oregano. Dodaj sól i świeżo mielony czarny pieprz.
Do naczynia do zapiekania wlej niewielką ilość sosu beszamelowego, ułóż plaster makaronu i polej sosem warzywnym. Następnie znowu dodaj sos beszamelowy, makaron, plastry sera mozzarella, sos warzywny i tarty ser. Czynność tę powtórz cztery razy, zachowując kolejność: sos beszamelowy, makaron, ser mozzarella, sos warzywny, tarty ser.
Tak przygotowane lasagne warzywne wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC mniej więcej na 30 minut.
1 opakowanie makaronu typu lasagne
4 kule sera mozzarella
150 g sera dojrzewającego typu bursztyn
Sos beszamelowy:
1 l mleka
100 g mąki pszennej
100 g masła
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
sok z całej cytryny
sól, pieprz czarny świeżo mielony
pieprz biały
Sos warzywny:
Mieszanka węgierska Hortex – 2 opakowania
1 puszka pomidorów
5-6 łyżek oleju rzepakowego
świeża bazylia
oregano
sól, świeżo mielony czarny pieprz