Kopytka ze szpinakiem

Dziś mam dla Was pomysł na domowe kluseczki z dodatkiem szpinaku. Zróbcie zamiast tradycyjnych kopytek dla swoich bliskich:)

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę (drobniejsze oczka)

Ziemniaki obieram, gotuję i studzę.

Przepuszczam przez prasę lub maszynkę. Do dajemy odsączony i odciśnięty szpinak i pozostałe składniki i całość dokładnie wyrabiamy.

Ciasto dzielimy na porcje formujemy wałeczek, i tniemy w małe, kilkucentymetrowe kopytka.

Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujemy ok. 1 minuty od wypłynięcia.
podajemy jako dodatek do obiadu, albo po prostu polane np. palonym masłem.


Przepis z bloga: http://jaksmakujezycie24.blogspot.com/2017/02/kopytka-ze-szpinakiem.html

Lista zakupów

1 kg ugotowanych ziemniaków (mączystych)
250 g rozmrożonego, odsączonego na sicie szpinaku Hortex
2,5 szklanki mąki pszennej

3-5 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 jaja
szczypta soli
olej,woda, sól do gotowania

Inne potrawy
w tej kategorii
Mini tarty z łososiem, szpinakiem i camembertem
Mini tarty z łososiem, szpinakiem i camembertem

Sprawdź przepis
Tarta z czarną porzeczką i bezą
Tarta z czarną porzeczką i bezą

Sprawdź przepis