Dziś mam dla Was pomysł na domowe kluseczki z dodatkiem szpinaku. Zróbcie zamiast tradycyjnych kopytek dla swoich bliskich:)
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę (drobniejsze oczka)
Ziemniaki obieram, gotuję i studzę.
Przepuszczam przez prasę lub maszynkę. Do dajemy odsączony i odciśnięty szpinak i pozostałe składniki i całość dokładnie wyrabiamy.
Ciasto dzielimy na porcje formujemy wałeczek, i tniemy w małe, kilkucentymetrowe kopytka.
Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujemy ok. 1 minuty od wypłynięcia.
podajemy jako dodatek do obiadu, albo po prostu polane np. palonym masłem.
Przepis z bloga: http://jaksmakujezycie24.blogspot.com/2017/02/kopytka-ze-szpinakiem.html
1 kg ugotowanych ziemniaków (mączystych)
250 g rozmrożonego, odsączonego na sicie szpinaku Hortex
2,5 szklanki mąki pszennej
3-5 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 jaja
szczypta soli
olej,woda, sól do gotowania