Lista zakupów:

ciastko migdałowe:
2 jajka
1/3 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mielonych migdałów blanszowanych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

poncz cytrynowy:
sok z 1 cytryny
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka cukru

galaretka truskawkowa:
Truskaweki be zszypułek Hortex – 1/2 opakowania
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 płaska łyżeczka żelatyny
1 łyżeczka wody różanej (opcjonalnie)

krem migdałowy:
250 g sera mascarpone
3/4 szklanki śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki mielonych migdałów blanszowanych
1 łyżka likieru migdałowego

dodatkowo:
150 g białej czekolady
4 łyżki śmietany kremówki
świeże truskawki

W roli
głównej:
TRUSKAWKI BEZ SZYPUŁEK

Przepis:

Tym razem coś dla wielbicieli bardzo słodkich deserów. W skorupce z białej czekolady znajduje się ciastko migdałowe i galaretka z truskawek. Wierzch udekorowałam plasterkami świeżych owoców. Zatęskniłam za latem i polskimi truskawkami. Te, hiszpańskie, mimo, iż piękne nie mogą się równać z Naszymi soczystymi i słodziutkimi maluchami.

 

Przygotowanie:

Pieczemy ciastko migdałowe.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy żółtka i cukier. Masę ubijamy dość długo – musi być gęsta i puszysta. Następnie wsypujemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną i mielone migały. Delikatnie mieszamy ciasto drewnianą łyżką. Wylewamy masę na formę do pieczenia (tortownicę o średnicy 18-20 cm) wyłożoną pergaminem. Pieczemy ciasto w temperaturze 160*C około 20-30 minut.
Wykrawamy okrągłe spody z ciasta migdałowego (o średnicy pierścieni cukierniczych). Ciastka układamy wewnątrz pierścieni cukierniczych. Boki pierścieni najlepiej dodatkowo wyłożyć grubą folią, żeby łatwiej było wysunąć cały deser z ramy, gdy będzie już gotowy.

Przygotowujemy poncz.

Cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy syrop. Następnie dodajemy sok z cytryny.

Nasączamy ponczem spody migdałowe.

Przygotowujemy galaretkę truskawkową.

Mrożone truskawki umieszczamy w rondelku o grubym dnie. Dodajemy do nich 1/2 szklanki wody. Podgrzewamy owoce do czasu, aż zaczną się rozpadać. Dodajemy do nich cukier. Gotujemy całość chwilę. Skręcamy palnik. Owoce rozcieramy dokładnie blenderem. Następnie wlewamy żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody i wodę różaną.  Mieszamy galaretkę dokładnie, by wszystkie składniki się połączyły. Odstawiamy ją do wystudzenia i lekkiego stężenia.

Lekko ściętą galaretkę wylewamy na ciastka migdałowe.

Przygotowujemy krem migdałowy.

Śmietanę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem. Stopniowo wkręcamy serek mascarpone i migdały mielone. Na samym końcu wlewamy likier migdałowy. Mieszamy.

Ciastko z galaretką wyjmujemy z obręczy. Usuwamy folię. Wierzch i boki smarujemy kremem migdałowym. Odstawiamy całość do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc).

Przygotowujemy otoczkę z białej czekolady.

Folię bąbelkową tniemy w pasy o długości równej obwodowi i szerokości równej wysokości pierścieni cukierniczych.
Czekoladę białą siekamy drobno i rozpuszczamy ją w mikrofalówce. Co 30 sekund należy ją przemieszać, żeby się nie przypaliła. Pod sam koniec dodajemy śmietanę 30%. Mieszamy całość dokładnie i odstawiamy do przestudzenia. Jeszcze płynną czekoladę wylewamy na folię bąbelkową. Rozprowadzamy ją równomiernie. Pozostawiamy płaty na chwilę, by czekolada zaczęła zastygać. Po około 5 minutach owijamy folią deser. Ponownie odstawiamy go do lodówki (na minimum godzinę). Po upływie wyznaczonego czasu delikatnie usuwamy folię.
Truskawki tniemy w cieniutkie plasterki. Dekorujemy nimi ciastka.

Przepis z bloga: http://www.limonkowy.com/2017/02/koszyczek-truskawkowo-migdaowy.html

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Truskawkowe ciasto walentynkowe

Truskawkowe ciasto walentynkowe