Lista zakupów:

Czekolada
Jajka
Jogurt

krem:

1,5 szklanki nektaru ananasowego Hortex
2 żółtka
2 łyżki jogurtu naturalnego (użyłam greckiego)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła
1/2 tabliczki białej czekolady

mus mango:

1 średniej wielkości mango
cukier (opcjonalnie)

dodatkowo:

4 kostki białej czekolady
pistacje

Deser
W roli
głównej:
ANANAS 1L

Przepis:

Propozycja na niedzielny deser na pokonanie zimowych humorów. Tropikalny krem ananasowy z musem z mango, pistacjami i wiórkami z białej czekolady. Słodko i pysznie. Deser zrobimy w dosłownie kilka minut. Do jego wykonania potrzebujemy nektaru ananasowego Hortex, owoc mango i trochę białej czekolady.

 

Przygotowanie:

krem:

3 łyżki nektaru ananasowego mieszamy w szklance z jogurtem naturalnym oraz żółtkami i mąką ziemniaczaną. Resztę nektaru  podgrzewamy w garnku. Kiedy sok zacznie wrzeć wlewamy do niego mieszankę z żółtkami i gotujemy mieszając aż powstanie budyń. Zdejmujemy z ognia i do budyniu dodajemy łyżkę masła oraz posiekaną białą czekoladę. Wszystko mieszamy do momentu rozpuszczenia się w masie czekolady i masła. Krem studzimy.

mus z mango:

Mango obieramy , kroimy na części i miksujemy blenderem na mus. Mus można lekko osłodzić cukrem pudrem (opcjonalnie)

Wykonanie:

Krem ananasowy przekładamy do miseczek, polewamy go warstwą musu z mango, a wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami oraz startą białą czekoladą.

 

 

Przepis z bloga: http://bonappetitmonamie.blogspot.com/2017/02/krem-ananasowy-z-musem-z-mango.html

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź