Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Krem z buraczków z orzechami i kozim serem

Średnie
Zupy
30minut
4 porcje

Składniki

  • Buraczki purée Hortex 1 opakowanie
  • Barszczyk czerwony Hortex 500 ml
  • Sok malinowy 100 ml
  • Cukier trzcinowy 100 g
  • Czerwony ocet winny 50 ml
  • Orzechy laskowe 50 g
  • Oliwa z oliwek 30 ml
  • Czerwona cebula 2 sztuki
  • Mała rolada z sera koziego 1 sztuka
  • Gwiazdka anyżu 1 sztuka
  • Świeża kolendra
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Kolendrę zmiksuj z oliwą z oliwek. Orzechy laskowe wysyp na blaszkę i włóż mniej więcej na 5 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200˚C, a następnie obierz z łupinek i ponownie wstaw do piekarnika, tak by nabrały koloru i smaku prażonego orzecha.

Krok 2

Cebule pokrój w piórka i podsmaż z cukrem trzcinowym na patelni. Podczas karmelizowania dodaj ocet winny i całość chwilę podduś.

Krok 3

Buraczki purée zagotuj z barszczykiem i sokiem malinowym, połącz z karmelizowaną cebulą i anyżem i gotuj kilka minut. Następnie wyjmij anyż, całość zmiksuj blenderem na aksamitny krem oraz dopraw solą i pieprzem.

Krok 4

Gotowy krem podawaj z kawałkami koziego sera, prażonymi orzechami i oliwą kolendrową.

Powiązane przepisy

Spróbuj również