Włoszczyznę zalej wodą i podgotuj tak, by powstał tzw. krótki bulion. Kalafiora wrzuć do mleka połączonego ze śmietaną, dodaj łyżkę masła, gałkę muszkatołową oraz sól i wszystko wolno gotuj do miękkości. Po ugotowaniu całość zmiksuj, dodając wcześniej ugotowany bulion. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Tymczasem na papier do pieczenia wysyp kostki dyni, połóż na nich paski suszonej szynki, skrop miodem i wstaw do zapieczenia do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C na ok. 15-20 minut.
Pieczarki pokrój w cienkie plasterki i przesmaż na maśle na kolor złoty.
Krem z kalafiora podawaj z gorącą dynią, szynką i pieczarkami.
Kalafior różyczki Hortex – 1 opakowanie
Włoszczyzna paski Hortex – 200 g
Dynia kostka Hortex -200 g
500 ml mleka
150 ml śmietany 36%
100 g suszonej szynki
6 pieczarek
2 łyżki miodu
2 łyżki masła
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
papier do pieczenia