Lista zakupów:

Cukier
Mąka
Masło

Wiśnie bez pestek Hortex – 2 opakowania
50 g cukru

Ciasto:

450 g mąki pszennej

200 g zimnego masła

200 g cukru

2 jajka

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

12
Deser
60 minut
W roli
głównej:
WIŚNIE BEZ PESTEK

Przepis:

Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski. Dodaj pokrojone na kawałki masło, wsyp cukier, delikatnie zagnieć ciasto, tak aby powstała kruszonka. Następnie jajka rozmieszaj z 2 łyżkami wody i dodaj do mąki i zagnieć jednolite ciasto. Jeśli będzie za suche można dodać łyżkę wody. Dwie trzecie ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki. Pozostałe ciasto również zawiń w folię  i włóż do zamrażalnika.

Jedno opakowanie wiśni bez pestek  przesmaż na patelni  z cukrem, aż powstanie konfitura. Drugie opakowanie rozmroź i odsącz na sicie (sok dodaj do wiśni na patelni).

Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż nim tortownicę o średnicy 22-24 cm. Wierzch posmaruj konfiturą i posyp odsączonymi wiśniami. Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj je na wierzch ciasta.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez ok. 45-50 minut.

Gotowe ciasto podawaj oprószone cukrem pudrem.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Kompot wiśniowy z ciemnym cukrem Muscovado

Kompot wiśniowy z ciemnym cukrem Muscovado

Inne dania z tej kategorii

Koktajl mocy
Koktajl mocy
Zobacz wszystkie