Kurczak z ryżem, szafranem i groszkiem zielonym

Kurczak z ryżem, szafranem i groszkiem zielonym

Lista zakupów:

Kurczak
Ryż
Wino białe

Groszek zielony Hortex – 200 g
500 g skrzydełek lub pałek z kurczaka

300 ml śmietanki 30%

200 g ryżu parboiled

150 ml białego wytrawnego wina

sok oraz skórka starta z całej cytryny

2 ząbki czosnku

duża garść posiekanej świeżej mięty

1 łyżka ostrej papryki

½ łyżki kurkumy

kilka nitek szafranu

2-3 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz

4
Danie główne
35 minut
W roli
głównej:
GROSZEK ZIELONY

Przepis:

Mięso natrzyj solą, pieprzem, startym czosnkiem, cytryną (skórką i sokiem), miętą i ostrą papryką, po czym odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. W tym czasie ugotuj ryż (na sypko) i wstaw w ciepłe miejsce. Tymczasem na dużej patelni lub w dużym rondlu rozgrzej oliwę, obsmaż kurczaka z obu stron, aż wyraźnie się zarumieni, a następnie podlej winem i duś pod przykryciem 30-40 minut. Śmietankę zagotuj z szafranem i kurkumą, delikatnie posól, dodaj groszek i całość gotuj jeszcze chwilę (do miękkości groszku). Na koniec wszystko połącz z mięsem, dobrze wymieszaj i duś jeszcze kilka minut. Danie podawaj udekorowane świeżą miętą.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Pieczony dorsz na purée z groszku

Pieczony dorsz na purée z groszku