Lasagne ze szpinakiem i rodzynkami

Czosnek pokrój w plasterki, a cebulę w kostkę. To samo zrób z serami (kostka ok. 1 cm). Na dużej patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę i czosnek i smaż przez minutę, cały czas mieszając. Dodaj szpinak i rodzynki i smaż tak żeby szpinak całkowicie się rozmroził. Dopraw pieprzem, dodaj oba gatunki sera i wymieszaj. Odstaw na bok.
Teraz przygotuj sos beszamelowy. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie mieszając, smaż przez pół minuty. Potem zdejmij garnek z ognia, wlej mleko i nadal energicznie mieszaj, by nie powstały grudki. Postaw znowu garnek na ogniu i cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia. Gotuj przez pół minuty. Sos dopraw solą, pieprzem i gałką.
Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wlej kilka łyżek sosu, tak by pokrył całe jego dno. Ułóż warstwę lasagne, na nią nanieś jedną trzecią nadzienia i polej kilkoma łyżkami sosu. Czynność powtórz dwa razy. Ostatnią warstwę zalej pozostałym sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i zapiekaj przez 45 minut. Po tym czasie posyp serem i zapiekaj jeszcze przez 10 minut.

 

lazaniaszpinakhortex 1 lazaniaszpinakhortex1 2 lazaniaszpinakhortex2 3 lazaniaszpinakhortex3 4 lazaniaszpinakhortex4 5 lazaniaszpinakhortex5 6 lazaniaszpinakhortex6 7 lazaniaszpinakhortex7 8 lazaniaszpinakhortex8 9 lazaniaszpinakhortex9 10 lazaniaszpinakhortex10 11 lazaniaszpinakhortex11 12

Lista zakupów

12 płatów lasagne
200 g ostrego żółtego sera
1 łyżka masła

Nadzienie:
Szpinak liście Hortex – 1 opakowanie
100 g sera feta
100 g sera z niebieską pleśnią
3 czubate łyżki rodzynek
1 cebula
3 ząbki czosnku

2 łyżki masła
świeżo zmielony czarny pieprz

Sos beszamelowy:
ok. 500 ml mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
świeżo zmielony czarny pieprz
sól

 

Inne potrawy
w tej kategorii
Szpinak liście z serem pleśniowym
Szpinak liście z serem pleśniowym

Sprawdź przepis
Sajgonki pieczone, nie smażone
Sajgonki pieczone, nie smażone

Sprawdź przepis