Czosnek pokrój w plasterki, a cebulę w kostkę. To samo zrób z serami (kostka ok. 1 cm). Na dużej patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę i czosnek i smaż przez minutę, cały czas mieszając. Dodaj szpinak i rodzynki i smaż tak żeby szpinak całkowicie się rozmroził. Dopraw pieprzem, dodaj oba gatunki sera i wymieszaj. Odstaw na bok.
Teraz przygotuj sos beszamelowy. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie mieszając, smaż przez pół minuty. Potem zdejmij garnek z ognia, wlej mleko i nadal energicznie mieszaj, by nie powstały grudki. Postaw znowu garnek na ogniu i cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia. Gotuj przez pół minuty. Sos dopraw solą, pieprzem i gałką.
Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wlej kilka łyżek sosu, tak by pokrył całe jego dno. Ułóż warstwę lasagne, na nią nanieś jedną trzecią nadzienia i polej kilkoma łyżkami sosu. Czynność powtórz dwa razy. Ostatnią warstwę zalej pozostałym sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i zapiekaj przez 45 minut. Po tym czasie posyp serem i zapiekaj jeszcze przez 10 minut.
12 płatów lasagne
200 g ostrego żółtego sera
1 łyżka masła
Nadzienie:
Szpinak liście Hortex – 1 opakowanie
100 g sera feta
100 g sera z niebieską pleśnią
3 czubate łyżki rodzynek
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
świeżo zmielony czarny pieprz
Sos beszamelowy:
ok. 500 ml mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
świeżo zmielony czarny pieprz
sól