Lekka pizza z warzywami

Warzywa na patelnię przesyp do miski i odstaw do rozmrożenia (przyprawę zachowaj). Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszaj. Drożdże przełóż do miseczki, dodaj mleko, cukier i mąkę, dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do dużej miski, posól, zrób zagłębienie i dodaj wyrośnięty zaczyn oraz ok. 200 ml ciepłej wody. Wymieszaj energicznie, jeśli będzie trzeba, dolej wody – masa powinna być miękka, nie musi być bardzo jednolita. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie do ciasta dodaj oliwę i wyrabiaj kilka chwil, aż ciasto ją wchłonie i stanie się błyszczące i elastyczne. Obsyp je mąką, ponownie włóż do miski, przykryj ściereczką i znowu odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny (powinno podwoić objętość).
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na cienkie placki.. Jeden placek przełóż na kamień (lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia). Pozostałe ciasto przykryj ściereczką lub folią spożywczą, żeby nie wysychało. Placek posmaruj sosem, posyp połową startego sera. Na wierzchu poukładaj połowę warzyw i rozsyp połowę oliwek. Skrop oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 240ºC i piecz około 10-12 minut. Pizza jest gotowa, kiedy brzegi się zarumienią. Możesz ją udekorować bazylią i kawałkami fety. Posyp jeszcze odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu i spryskaj oliwą.

 

pizzahortex 1 pizzahortex1 2 pizzahortex2 3 pizzahortex3 4 pizzahortex4 5 pizzahortex5 6 pizzahortex6 7 pizzahortex7 8 pizzahortex8 9 pizzahortex9 10 pizzahortex10 11 pizzahortex11 12 pizzahortex12 13 pizzahortex13 14

Lista zakupów

Ciasto:
500 g mąki pszennej
200 ml ciepłej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli

Zaczyn:
30 g świeżych drożdży
6 łyżek ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka pszennej mąki

 

Obłożenie:
Warzywa na patelnie z przyprawą włoską Hortex – 1 opakowanie
1 kula sera mozzarella
100 g oliwek z zalewy
4 łyżki oliwy z oliwek

Sos:
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonej bazylii
sól, pieprz

Do podania:
200 g sera feta
2 łyżki oliwy
listki bazylii

Inne potrawy
w tej kategorii
Zapiekanka makaronowa z serem
Zapiekanka makaronowa z serem

Sprawdź przepis
Błyskawiczna zupa minestrone
Błyskawiczna zupa minestrone

Sprawdź przepis