Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Orientalne risotto z kurczakiem i chrupiącą czerwoną kapustą

Średnie
Dania główne

Składniki

  • Warzyw na patelnię z przyprawą orientalną HORTEX 1 opakowanie
  • Ryż risotto 250 g
  • Olej rzepakowy 3 łyżki
  • Sól do smaku
  • Cukier szczypta
  • Duża biała cebula, 1
  • Duży filet z kurczaka 1 lub 2 mniejsze
  • Czerwona kapusta 100 g

Przygotowanie

Krok 1

Na jednej dużej patelni pyszności z ryżu powstają, tylko dodatki się zmieniają.

Krok 2

Dzisiaj polecam risotto na orientalnych mrożonych warzywach przygotowane, do którego mięso w marynacie sojowej zostało dodane. Kapusta czerwona trochę w daniu smakowo „namieszała”  i fajnej chrupkości dodała.

Krok 3

Soli mało co użyłam bo innymi produktami zastąpiłam, ale za to całość dobrze pieprzem wyostrzyłam i w max. 30 min pysznym obiadem się cieszyłam.

Krok 4

W misce mieszamy sos sojowy z pieprzem i kurkumą.

Krok 5

Umytego i osuszonego papierowym ręcznikiem kurczaka kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do marynaty, mieszamy i pozostawiamy na czas przygotowania pozostałych produktów.

Krok 6

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kostkę z dodatkiem cukru i soli.

Krok 7

W rondelku podgrzewamy bulion i pozostawiamy na małym ogniu, ma być cały czas gorący.

Krok 8

Kapustę czerwoną szatkujemy na cienkie paski i sparzamy gorącą wodą.

Krok 9

Do cebuli dodajemy mrożone orientalne warzywa, ryż i całość podgrzewamy na wysokim ogniu ciągle mieszając, aby każde ziarenko ryżu dokładnie zostało obtoczone w oleju.

Krok 10

Następnie  wlewamy część gorącego bulionu, tylko tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewamy, często  mieszając, stopniowo (nie wszystko na raz) dolewamy gorący wywar.

Krok 11

Kiedy ryż będzie al dente dodajemy mięso z marynatą, podgrzewamy do momentu, aż ryż i kurczak będą idealne. Nie zapominamy o mieszaniu. Na samym końcu dodajemy kapustę czerwoną, masło, doprawiamy na ostro pieprzem, do smaku przyprawą orientalną i solą (z solą uważamy, bo bulion i kurczak z marynaty jest słony), mieszamy.

Krok 12

Rada: bulion dodajemy po chochelce stopniowo, na końcu ma całkowicie zostać wchłonięty przez ryż i warzywa.

Krok 13

Risotto podajemy z żółtym serem startym lub płatkami (płatki uzyskamy za pomocą nożyka do obierania warzyw). Całość ozdabiamy listkami świeżej mięty.

 

Powiązane przepisy

Spróbuj również