Łosoś w sosie mango-jabłkowym z pikantną marchewką i ryżem

Nie wiem jak Wy, ale ja uważam, że łosoś i mango to połączenie idealne. Pojawiało się na blogu nie raz, ale tym razem jest to wersja wzbogacona o sok jabłkowy. Podana z marchewką przyprawioną na ostro i ryżem. Pysznie się to wszystko skomponowało, dlatego gorąco zachęcam do wypróbowania 🙂

5 6 1

4 9 2

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
W moździerzu rozdrabniamy kmin z kolendrą.
Umytego łososia nacieramy odrobiną soku z cytryny, utartymi przyprawami oraz pikantną papryką.
Układamy go w naczyniu żaroodpornym na plasterkach cytryny.
Połowę mango rozgniatamy widelcem i mieszamy z sokiem z jablek i mango.
Powstałym sosem zalewamy łososia, wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.
W tym czasie gotujemy ryż oraz przygotowujemy marchewkę.
Bez rozmrażania podsmażamy ją na maśle klarowanym.
Przyprawiamy solą i cayenne.
Zalewamy taką ilością wody, aby była przykryta i dusimy 10 minut.
Upieczonego łososia podajemy z ryżem i duszoną marchewką.
Smacznego 🙂

6 3 3

3 12 4

2 12 5

1 14 6

Przepis z bloga: http://mientablog.com/losos-sosie-mango-jablkowym-pikantna-marchewka-ryzem/

Lista zakupów

filet z łososia (ok. 250-300 g)
0/5 łyżeczki kolendry w ziarnach
0/5 łyżeczki kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki pikantnej mielonej papryki
odrobina soku z cytryny
3 plasterki cytryny

pół dojrzałego mango
120 ml soku tłoczonego 100% z jabłek z mango Hortex
szklanka marchewki kostki Hortex
łyżka masła klarowanego
spora szczypta soli
1/4 łyżeczki cayenne
150 g ryżu

Inne potrawy
w tej kategorii
Pizza na spodzie z kalafiora
Pizza na spodzie z kalafiora

Sprawdź przepis