Łosoś z salsą tropikalną

4 OS
Danie główne
40 minut

Z podanych składników przygotuj marynatę i nasmaruj nią łososia. Następnie ułóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C z włączoną funkcją grilla. W tym czasie przygotuj sos.

W garnku o grubym dnie rozpuść masło, wrzuć owoce i chwilę smaż. Później dodaj miód i whisky. Połowę owoców zmiksuj, połącz z mlekiem kokosowym i jeszcze chwilę gotuj. Następnie dodaj resztę owoców.

Łososia podawaj z sosem owocowym, posiekanymi ziołami i kawałkami limonki.

Lista zakupów

4 dzwonka łososia po ok. 150 g każdy
1 limonka
świeża kolendra lub mięta

Marynata:
100 ml whisky
20 ml sosu sojowego
2 łyżki miodu płynnego
szczypta cynamonu

Sos:
Owoce tropikalne Hortex – 1 opakowanie
175 ml mleka kokosowego
50 ml whisky
2 łyżki masła
2 łyżki miodu

Inne potrawy
w tej kategorii
Podlaskie kartacze ze złocistą zasmażką i listkami brukselki
Podlaskie kartacze ze złocistą zasmażką i listkami brukselki

Sprawdź przepis