4 OS
Danie główne
40 minut
Z podanych składników przygotuj marynatę i nasmaruj nią łososia. Następnie ułóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C z włączoną funkcją grilla. W tym czasie przygotuj sos.
W garnku o grubym dnie rozpuść masło, wrzuć owoce i chwilę smaż. Później dodaj miód i whisky. Połowę owoców zmiksuj, połącz z mlekiem kokosowym i jeszcze chwilę gotuj. Następnie dodaj resztę owoców.
Łososia podawaj z sosem owocowym, posiekanymi ziołami i kawałkami limonki.
4 dzwonka łososia po ok. 150 g każdy
1 limonka
świeża kolendra lub mięta
Marynata:
100 ml whisky
20 ml sosu sojowego
2 łyżki miodu płynnego
szczypta cynamonu
Sos:
Owoce tropikalne Hortex – 1 opakowanie
175 ml mleka kokosowego
50 ml whisky
2 łyżki masła
2 łyżki miodu