Makaron casarecce w ragout warzywno-wieprzowym

4 OS
Danie główne
40 minut

Składniki ciasta połącz ze sobą i zagnieć ciasto . Używając miksera z przystawką do makaronu casarecce uformuj makaron. Przygotowany makaron casarecce ugotuj al dente. Można też użyć gotowego makaronu dostępnego w sklepie.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej włoszczyznę i pokrojony seler naciowy.

Polędwicę pokrój w ok. 1 cm kostkę i podsmaż na patelni razem z warzywami. Całość podlej białym winem. Po wyparowaniu alkoholu dodaj koncentrat pomidorowy i niewielką ilość gorącej wody.

Wszystko duś ok. 10 minut, na koniec przypraw do smaku solą i pieprzem.

Do gotowego sosu dodaj wcześniej ugotowany makaron. Wymieszaj całość i wyłóż na talerze dekorując natką pietruszki.

Lista zakupów

Włoszczyzna paski Hortex – 1 opakowanie
280 g polędwicy wieprzowej
150 g koncentratu pomidorowego
100 ml wina białego wytrawnego
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łodyga selera naciowego
½ pęczka natki pietruszki
sól, pieprz

Ciasto:
400 g mąki pszennej
4 jaja
40 g soli

Inne potrawy
w tej kategorii
Żurek wielkanocny
Żurek wielkanocny

Sprawdź przepis
Paella z krewetkami
Paella z krewetkami

Sprawdź przepis