Makaron z imbirową marchewką mini i kurczakiem w sosie śliwkowym

Makaron z imbirową marchewką mini i kurczakiem w sosie śliwkowym

Lista zakupów:

Chili
Imbir
Masło

Marchewka mini Hortex – 1 opakowanie

ok 250 g piersi z kurczaka

ok 150 g makaronu (ryżowego lub sojowego)

3-cm kawałek imbiru

2 szalotki

2 łyżki masła

1 ząbek czosnku

1 łyżka cukru trzcinowego

1 łyżka sosu sojowego

sól, pieprz

Sos:

Śliwki bez pestek Hortex – 1 opakowanie

100 g daktyli

1 papryczka chili z nasionami

1/3 szklanki octu (jabłkowego lub z białego wina)

1/2 łyżeczki soli

4
Danie główne
30 minut
W roli
głównej:
ŚLIWKI BEZ PESTEK

Przepis:

Rozmrożone śliwki z daktylami, pokrojoną papryczką chili, octem i solą duś na małym ogniu do momentu, aż zrobią się miękkie. Później całość zmiksuj i odstaw do ostygnięcia.

Tymczasem na dużej patelni rozgrzej łyżkę masła, wrzuć marchewki i smaż je kilka minut. Następnie dodaj obrany i posiekany imbir, cukier i smaż jeszcze chwilę. Marchewki muszą być al dente i zacząć się karmelizować. Następnie przełóż je do makaronu ugotowanego wcześniej wg. instrukcji na opakowaniu.

Jednocześnie podsmaż na maśle posiekane szalotki i czosnek, po czym dodaj pokrojoną w cienkie plastry pierś z kurczaka i smaż. Dopraw wszystko sosem sojowym, solą i pieprzem. Następnie przełóż na patelnię makaron z marchewkami i smaż jeszcze chwilę, dokładnie mieszając. Gotowe danie wyłóż na talerze i polej sosem śliwkowym.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Kompot z karmelizowanych śliwek

Kompot z karmelizowanych śliwek „z wkładką”

Inne dania z tej kategorii

Paella z krewetkami
Paella z krewetkami
Zobacz wszystkie