Makaron z owocami morza i warzywami

Przepyszne danie, które zagościło u mnie w niedzielę. Posmakuje niewątpliwie każdemu. Ba! Uważam nawet, że zjedzą je ze smakiem osoby nie lubiące owoców morza 😉 Przygotowanie dania nie wymaga za to od nas spędzenia całego dnia w kuchni. To zasługa głównie gotowej mieszanki warzywnej firmy Hortex.

Porcja dla 4 osób.

 

Wykonanie:

Cebulę obrać i drobno pokroić. Krewetki i kalmary przyprawić solą i pieprzem. Masło rozpuścić w dużej brytfannie lub głębokiej patelni. Dodać kalmary, krewetki, cebulę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i smażyć około 7 minut. Następnie dodać skórkę startą z cytryny, wlać śmietanę i wsypać warzywa z mieszanki włoskiej Hortex. Wymieszać, naczynie przykryć i całosć dusić przez 8 minut. W międzyczasie ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Do warzyw i owoców morza dodać odcedzony z wody makaron, wymieszać i chwilę gotować, aż warzywa będą odpowiednio miękkie, a sos zgęstnieje. Wyłączyć palnik, dodać umytą i posiekaną pietruszkę. Potrawę doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać ciepłe.

1 24 1

 

Przepis z bloga: http://ejszet.blogspot.com/2017/02/obiad-we-woskim-stylu-czyli-makaron-z.html

Lista zakupów

225 g pierścieni kalmarów
225 g krewetek koktajlowych
Mieszanka włoska Hortex – 1 opakowanie
3 łyżki masła
1 duża cebula

2 ząbki czosnku
skórka starta z 1 cytryny
400 g śmietany 30%
bardzo mały pęczek pietruszki
350 g makaronu kokardki
sól, świeżo mielony pieprz

Inne potrawy
w tej kategorii
Gnocchi zapiekane z warzywami i mozzarellą
Gnocchi zapiekane z warzywami i mozzarellą

Sprawdź przepis
Pizza na spodzie z kalafiora
Pizza na spodzie z kalafiora

Sprawdź przepis