Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Marynowane steki z polędwicy wieprzowej z sosem

Średnie
Dania główne
45minut
3 porcje

Składniki

  • Szpinak liście Hortex 1 opakowanie
  • Steki z polędwicy wieprzowej, każdy o wadze 80 g 8 steków
  • Olej rzepakowy 4 łyżki
  • Musztarda 2 łyżki
  • Miód 1 łyżka
  • Tymianek 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
  • Śmietana kremówka 300 ml
  • Białe wytrawne wino 100 ml
  • Cebula 1
  • Ser gorgonzola 4 łyżki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Olej rzepakowy 2 łyżki
  • Masło 1 łyżka
  • Suszone pomidory 1 łyżka
  • Kapary 1 łyżeczka
  • Sól , pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, tymianek

Przygotowanie

Krok 1

Nasączone w przygotowanej marynacie steki włóż na godzinę do lodówki.

Krok 2

Tymczasem w rondelku rozgrzej olej i masło, dodaj posiekane: cebulę i czosnek, a po ok. 5 minutach jeszcze szpinak, starty ser gorgonzola i dolej wina. Wszystko zagotuj. Na koniec wrzuć do rondelka pokrojone pomidory i kapary. Całość podbij śmietaną, wymieszaj, zagotuj i dopraw do smaku. Sos jest gotowy do spożycia.

Krok 3

Steki usmaż na rozgrzanym grillu lub patelni ryflowanej po 2-3 minuty z każdej strony. Polane sosem, podawaj z ulubionymi warzywami.

Powiązane przepisy

Spróbuj również