Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystygnięcia. Do miski przesiej mąkę i wymieszaj z solą. Dodaj jajka oraz wodę. Zmiksuj, aż ciasto uzyska gładką konsystencję rzadkiej śmietany (jeśli trzeba, dolej wody). Do masy wlej rozpuszczone masło, po czym ją wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut. Następnie usmaż naleśniki. Czosnek pokrój w cienkie plasterki i zeszklij na oleju. Potem dodaj mięso i dalej smaż często mieszając, by grudki były jak najmniejsze. Na koniec dodaj przecier pomidorowy, przyprawę meksykańską oraz zamrożoną mieszankę meksykańską i dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i smaż ok. 12-14 minut, aż warzywa zmiękną, a sos mocno odparuje. Wówczas zestaw z ognia.
Do tortownicy wysmarowanej masłem włóż jeden naleśnik, ułóż na nim cienką warstwę nadzienia i posyp startym żółtym serem. Czynność powtarzaj do wyczerpania się naleśników i nadzienia. Na górze niech znajdzie się naleśnik. Posyp go wtedy żółtym serem i papryką w proszku. Tort wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i zapiekaj ok. 20-30 minut, aż ser nabierze koloru złotego.
Naleśniki:
400 g mąki pszennej
50 g kostki masła
ok. 200 ml wody
3 jajka
sól
Nadzienie:
Mieszanka węgierska Hortex – 1 opakowanie
500 g mielonego mięsa drobiowego
300 g żółtego sera
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2 łyżeczki gotowej przyprawy meksykańskiej (do burrito lub fajity)
1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku (słodka lub pikantna)
świeżo zmielony czarny pieprz
sól