Minestrone

4 OS
Zupa
20 minut

Namoczoną dzień wcześniej fasolę (lub fasolę z puszki) odcedź i ugotuj do miękkości z pokrojonym w kostkę ziemniakiem oraz pomidorami z puszki. Następnie w dużym garnku podsmaż na oliwie cebulę i czosnek i wrzuć mieszankę włoską. Całość duś ok. 15 minut, po czym połącz z pomidorami z puszki. Wszystko podlej winem i gotuj dalszych 15 minut.
Na koniec dodaj miękką fasolę, bulion i makaron, całość przypraw solą i pieprzem. Trzymaj jeszcze przez chwilę na ogniu, tak żeby makaron był miękki. Gotowe minestrone podawaj z listkami bazylii oraz posypane parmezanem.

Lista zakupów

Mieszanka włoska Hortex – 2 opakowania
500 ml bulionu warzywnego
2 puszki pomidorów krojonych
200 g fasoli (namoczonej przez noc) lub puszka białej fasoli
1 lampka białego wina
garść drobnego makaronu
1 ziemniak
1 cebula
5 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
parmezan
kilka liści bazylii
sól, pieprz

Inne potrawy
w tej kategorii
Warzywa z parmezanem
Warzywa z parmezanem

Sprawdź przepis
Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa

Sprawdź przepis