Lista zakupów:

Cukier
Mąka
Śmietana

Wiśnie bez pestek  Hortex – 1 opakowanie
50 g cukru

Ciasto:
250 ml kwaśnej śmietany 12%
250 g mąki pszennej

150 g cukru
120 ml oleju
2 jajka
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli

12
Deser
30 minut
W roli
głównej:
WIŚNIE BEZ PESTEK

Przepis:

Wiśnie lekko rozmroź i pokrój. Podgrzej razem z cukrem, od czasu do czasu mieszając, aż całość nabierze konsystencji rzadkiej konfitury. Odstaw do ostygnięcia. Nagrzej piekarnik do temperatury 180ºC i wyłóż formę do muffinek 12 papilotkami. W dużej misce ubij jajka, co jakiś czas dosypując cukier. Ciągle ubijając, powoli dodawaj olej. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej dodaj kwaśną śmietanę i delikatnie wymieszaj, na koniec dodaj mąkę. Gotowe ciasto przelej do połowy wysokości przygotowanych papilotek, nałóż po łyżce wiśni i zalej ciastem do dwóch trzecich wysokości papilotek. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut. W tym czasie podgrzej pozostałe wiśnie i podawaj z babeczkami. Muffinki można podawać z łyżką kwaśnej śmietany.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Kompot wiśniowy z ciemnym cukrem Muscovado

Kompot wiśniowy z ciemnym cukrem Muscovado