Jagody wysyp na talerz i odstaw do rozmrożenia. Blachę do muffinek wyłóż papilotkami. Rozpuść masło i odstaw do ostudzenia. W misce wymieszaj wszystkie składniki suche. W drugiej misce roztrzep jajko z maślanką, rozpuszczonym lekko ciepłym masłem i pastą waniliową. Mokre składniki dodaj do suchych składników i energicznie wymieszaj (masa nie powinna być bardzo jednorodna). Jagody posyp mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj, dodaj do ciasta. Papilotki napełnij ciastem do 3/4 ich wysokości. Każdą muffinkę posyp po wierzchu wiórkami kokosowymi i brązowym cukrem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC na ok. 25-30 minut. Muffiny są gotowe do spożycia, gdy ich wierzch stanie się lekko brązowy. Upieczone, wyjmij z blachy i wystudź najlepiej na kratce.
Jagody leśne Hortex – 1 opakowanie
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki suche:
150 g mąki pszennej
100 g wiórków kokosowych
100 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Składniki mokre:
100 g masła
150 ml maślanki
1 jajko
1 łyżka pasty waniliowej (lub cukier z prawdziwą wanilią)
Posypka:
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki brązowego cukru