Mus czekoladowy z wiśniami

4 OS
Deser
20 minut

Wiśnie rozmroź i zalej alkoholem, po czym odstaw do nasiąknięcia.

Czekoladę rozpuść w żaroodpornej misce nad garnkiem z gotującą się wodą, od czasu do czasu mieszając i uważając, by woda nie znalazła się w stanie wrzenia (miska nie może dotykać wody).

Następnie ubij na sztywno śmietanę i odstaw, żeby się lekko ogrzała.
Ubite z odrobiną cukru białka wymieszaj razem z roztopioną czekoladą, po czym dodaj śmietanę i całość delikatnie wymieszaj. Nasiąknięte alkoholem wiśnie wrzuć na dno do 5-6 małych

słoików, zalej musem czekoladowym i wstaw minimum na godzinę do zamrażarki.

Lista zakupów

Wiśnie bez pestek Hortex – 1 opakowanie
100 ml wódki (wersja dla dorosłych)

Mus czekoladowy:
350 g chłodnej śmietany kremówki 30%
200 g gorzkiej czekolady
30 g cukru
3 jajka

Inne potrawy
w tej kategorii
Muffinki z wiśniami
Muffinki z wiśniami

Sprawdź przepis
Sorbet tropikalny i wiśniowo-pomarańczowy
Sorbet tropikalny i wiśniowo-pomarańczowy

Sprawdź przepis