Lista zakupów:

Mozarella
Śmietana
Sól i pieprz

Marchewka z groszkiem Hortex – 1/2 opakowania

500 g pieczarek portobello

1 kula sera mozzarella

100 g białego ryżu

100 g kukurydzy z puszki

1 cebula

2-4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki śmietany 18%

ząbek czosnku

½ łyżeczki chili

½ łyżeczki kminku

½ łyżeczki imbiru

sól, pieprz

4
Danie główne
40 minut
W roli
głównej:
MARCHEWKA Z GROSZKIEM

Przepis:

Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.

Pieczarki umyj i oczyść. Następnie wykrój ogonki, które drobno posiekaj z cebulą i czosnkiem. Kapelusze ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz w środku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć posiekane: cebulę, czosnek, ogonki pieczarek i przyprawy. Smaż wszystko kilka minut. Następnie dodaj marchewkę z groszkiem, chwilkę smaż. Dodaj śmietanę, kukurydzę i duś wszystko do czasu,  aż warzywa nieco zmiękną. Na koniec dodaj ugotowany wcześniej ryż i wszystko wymieszaj.  Gotowy farsz ponakładaj w kapelusze pieczarek portobello i posyp startym serem mozzarella. Zapiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

W podobny sposób możesz nadziewać paprykę, cebulę, bakłażana lub cukinię.

 

 

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem