Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Pieczarki umyj i oczyść. Następnie wykrój ogonki, które drobno posiekaj z cebulą i czosnkiem. Kapelusze ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz w środku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć posiekane: cebulę, czosnek, ogonki pieczarek i przyprawy. Smaż wszystko kilka minut. Następnie dodaj marchewkę z groszkiem, chwilkę smaż. Dodaj śmietanę, kukurydzę i duś wszystko do czasu, aż warzywa nieco zmiękną. Na koniec dodaj ugotowany wcześniej ryż i wszystko wymieszaj. Gotowy farsz ponakładaj w kapelusze pieczarek portobello i posyp startym serem mozzarella. Zapiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
W podobny sposób możesz nadziewać paprykę, cebulę, bakłażana lub cukinię.
Marchewka z groszkiem Hortex – 1/2 opakowania
500 g pieczarek portobello
1 kula sera mozzarella
100 g białego ryżu
100 g kukurydzy z puszki
1 cebula
2-4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki śmietany 18%
ząbek czosnku
½ łyżeczki chili
½ łyżeczki kminku
½ łyżeczki imbiru
sól, pieprz