Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Peruwiańska causa

Średnie
Dania główne
5-6 porcji

Składniki

  • Groszek zielony Hortex 1 opakowanie
  • Marchewka mini Hortex 1 opakowanie
  • Ugotowana czarna quinoa 1 szklanka
  • Krewetki koktajlowe 1 szklanka
  • Awokado 1
  • Ziemniaki 600 gram
  • Kurkuma 2 łyżeczki
  • Majonez 7 - 8 łyżek
  • Soku z kiszonych buraczków 1 łyżka
  • Sok grejpfrutowy 200 ml
  • Cytryny 2

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obierz i gotuj w osolonej wodzie. W ten sam sposób, w osobnym garnku, ugotuj marchewkę i groszek.

Krok 2

Papryczkę pepperoni pozbaw pestek i zaparzaj przez 5 minut wrzątkiem. Pokrój na kawałki i dokładnie zblenduj z sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn.

Krok 3

Gdy marchewka i groszek będą miękkie, odcedź je i przelej zimną wodą. Następnie osobno zblenduj na gładką masę, dodając wcześniej do warzyw po dwie łyżki soku cytrynowego z ostrą papryką.

Krok 4

Ziemniaki odcedź i przeciśnij przez praskę lub starannie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj do nich resztę soku z cytryny z papryką, 2 łyżeczki kurkumy i mieszaj aż kolor będzie jednolity.

Krok 5

Masę ziemniaczaną podziel na pół. Do jednej połowy dodaj kilka łyżek wody i mieszaj. Przełóż masę do osobnej miski. Pozostałe ziemniaki podziel na trzy równe części – jedną wymieszaj z puree z groszku, a dwie pozostałe z puree z marchewki. W razie potrzeby dopraw solą i zostaw do ostygnięcia.

Krok 6

Krewetki obgotuj przez kilka minut, a następnie zalej sokiem z grejpfrutów i odstaw na minimum pół godziny. Majonez wymieszaj z sokiem z kiszonych buraczków, aby nadać mu ładny różowy odcień. Quinoę połącz z jedną, lub dwiema łyżkami majonezu.

Krok 7

Przygotuj składniki, którymi ozdobisz causy i podsmaż przepiórcze jaja na klarowanym maśle. Krewetki odsącz i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie wymieszaj z majonezem.

Krok 8

Gdy masy z ziemniaków i warzyw są już zimne, a pozostałe składniki gotowe, nałóż je starannie warstwami do metalowych foremek. Pierwsza i ostatnia warstwa musi się składać z puree natomiast resztę warstw ułóż wedle uznania.

Powiązane przepisy

Spróbuj również