Naleśniki truskawkowo-buraczane z twarożkiem pomarańczowym

Naleśniki buraczane, od jakiegoś czasu na stałe, wpisały się w nasze menu. Ale naleśniki truskawkowo-buraczane to dopiero prawdziwy hit! Intensywne w smaku już bez samych dodatków, a w połączeniu z twarożkiem o aromacie pomarańczy to już prawdziwe szaleństwo. Moje dziecko lubi i zjada jakieś 90% dań przyrządzanych przeze mnie, więc nie mogę jej nazwać niejadkiem. Ale za to zjada maleńkie porcje i czasem ciężko mi jest ją namówić do zjedzenia, troszkę odpowiedniejszych, dla niej porcji. Przy tych naleśnikach aż byłam w szoku, gdzie zmieściła 2 dokładki 😉 Nie ma wątpliwości, że smakowały. A do tego wyglądają chyba całkiem uroczo, prawda? 🙂

4 13 1

3 17 2

 

Upieczonego buraka obieramy ze skórki i wraz z truskawkami miksujemy na gładko. Jeśli Wasz blender podoła, to nie musicie ich rozmrażać. Ja miksuję blenderem ręcznym, więc szklankę z truskawkami wkładam na chwilę do gorącej wody, aby truskawki częściowo się rozmroziły.
Mieszamy je z jajkami, olejem, mlekiem i wodą gazowaną.
Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką aż powstanie gęsta, gładka masa.
Na lekko natłuszczonej patelni smażymy naleśniki (8-10 sztuk).

Twarożek mieszamy z jogurtem, cukrem trzcinowym i sokiem pomarańczowym.
W usmażonych naleśnikach możemy wyciąć serduszka. Robimy to na 1/4 części każdego.
Pozostałą część smarujemy twarożkiem.
I składamy w trójkąty, tak aby otworki znajdowały się na górze.
Gotowe naleśniki podajemy z cząstkami pomarańczy i ozdabiamy wyciętymi wcześniej serduszkami.
Opcjonalnie możemy posypać pudrem truskawkowym.
Smacznego 🙂

1 20 3

Naleśniki równie dobrze smakują solo. Jeśli chcecie podać takie, w sposób bardziej fantazyjny, możecie przelać ciasto do butelki z małym otworem i wyciskając je na patelnię, usmażyć ażurowe serduszka 🙂

 

 

6 6 4

7 2 5

8 2 6

9 1 7

Przepis z bloga: http://mientablog.com/nalesniki-truskawkowo-buraczane-twarozkiem-pomaranczowym/

 

 

Lista zakupów

0/5 szklanki mrożonych truskawek Hortex
średni upieczony lub ugotowany burak (ok 150g)
2 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej (próbowałam zrobić również z bezglutenowej owsianej, ale nie wyszło, dlatego odradzam eksperymenty;) )
1 szklanka wody gazowanej
1/3 szklanki mleka 2%
2 łyżki oleju rzepakowego
odrobina oleju (rzepakowego lub kokosowego) do natłuszczenia patelni

250 g twarogu półtłustego
3 łyżki soku pomarańczowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka cukru trzcinowego
pomarańcza
opcjonalnie puder truskawkowy (zmielone liofilizowane truskawki) do posypania

Inne potrawy
w tej kategorii
Chutney z truskawek
Chutney z truskawek

Sprawdź przepis
Zimowy krem z zielonego groszku z grzankami
Zimowy krem z zielonego groszku z grzankami

Sprawdź przepis