Lista zakupów:

Cukier
Mąka
Masło

Śliwki bez pestek Hortex – 1 opakowanie

250 g mąki pszennej

150 g masła

100 g cukru

5 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

250 g mąki pszennej

150 g masła

100 g cukru

5 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4
Deser
60 minut
W roli
głównej:
ŚLIWKI BEZ PESTEK

Przepis:

Piekarnik nagrzej do temperatury 180ºC. Masło utrzyj z cukrem za pomocą miksera, na gładką białą masę, a następnie dodawaj po jednym jajku, dalej ucierając.

Dosyp mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj za pomocą łyżki. Bok tortownicy o średnicy 22 cm wysmaruj tłuszczem, spód wyłóż krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia. Na spód tortownicy wyłóż śliwki skórką do góry i wylej ciasto na śliwki.

Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez ok. 50 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmij z formy i odwróć.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Roszponka z pikantną ricottą i śliwkami z pieca

Roszponka z pikantną ricottą i śliwkami z pieca