Odwrócone ciasto ze śliwkami

4 OS
Deser
60 minut

Piekarnik nagrzej do temperatury 180ºC. Masło utrzyj z cukrem za pomocą miksera, na gładką białą masę, a następnie dodawaj po jednym jajku, dalej ucierając.

Dosyp mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj za pomocą łyżki. Bok tortownicy o średnicy 22 cm wysmaruj tłuszczem, spód wyłóż krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia. Na spód tortownicy wyłóż śliwki skórką do góry i wylej ciasto na śliwki.

Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez ok. 50 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmij z formy i odwróć.

Lista zakupów

Śliwki bez pestek Hortex – 1 opakowanie
250 g mąki pszennej
150 g masła
100 g cukru
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Inne potrawy
w tej kategorii
Lody czekoladowe z sosem śliwkowym
Lody czekoladowe z sosem śliwkowym

Sprawdź przepis
Francuskie ciasteczka ze śliwkami
Francuskie ciasteczka ze śliwkami

Sprawdź przepis