Omlet cesarski

4 OS
Danie główne
30 minut

Jajka ubij z cukrem, wymieszaj z mlekiem i mąką. Masło rozgrzej na patelni, wlej masę jajeczną i posyp rodzynkami. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC. Piecz przez ok. 15-20 minut, aż omlet się zetnie i zrumieni.

Przy pomocy dwóch widelców omlet porozrywaj na niewielkie kawałki, po czym wstaw do piekarnika na kolejne 2-4 minuty. Gotowy omlet wyłóż na 4 podgrzane talerze, posyp cukrem pudrem.

Podawaj niezwłocznie po przygotowaniu. W czasie gdy omlet się piecze podduś truskawki w garnku, do momentu otrzymania konfitury. Omlet podawaj z ciepłym sosem truskawkowym.

Lista zakupów

Truskawki bez szypułek Hortex – 1 opakowanie
400 ml mleka
180 g mąki pszennej
80 g cukru
50 g rodzynek
6 jajek
1 łyżka cukru pudru
masło lub margaryna do pieczenia
sól

Inne potrawy
w tej kategorii
Naleśniki truskawkowo-buraczane z twarożkiem pomarańczowym
Naleśniki truskawkowo-buraczane z twarożkiem pomarańczowym

Sprawdź przepis
Pasztet z wiśniami
Pasztet z wiśniami

Sprawdź przepis