Taki omlet polecam na bardzo sycące śniadanie lub nawet kolację. Wystarczy pół godzinki żeby go przygotować. Do przygotowania omletu użyłam mrożonych warzyw od HORTEX. W składzie warzyw znajdowały się marchewka, groszek, fasolka szparagowa, brukselka i kalafior. Nie ukrywam, że wyszło pysznie. Zapraszam:)
Wykonanie:
1. Warzywa rozmrażamy i dokładnie odsączamy z wody. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy warzywa i smażymy do miękkości często mieszając. Przyprawiamy do smaku solą.
2. Jajka roztrzepujemy razem z pieprzem i solą, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło. Następnie masę jajeczną wylewamy na warzywa i smażymy aż się zetnie, łopatką podważamy brzegi, żeby masa spływała. Usmażony z jednej strony omlet zsuwamy na talerz i stroną niedosmażoną zsuwamy z powrotem na patelnie i dosmażamy.
3. Gotowy omlet przekładamy na talerz i podajemy.
4. Smacznego.
Przepis z bloga: http://izabelawkuchni.blogspot.com/2017/02/omlet-z-warzywami-hortex.html
Masa jajeczna:
4 jajka
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
1 łyżeczka masła
Warzywa:
Bukiet jarzyn wiosenny HORTEX – 1 opakowanie
masło do smażenia
sól do smaku