Lista zakupów:

Imbir
Sos sojowy

Lista składników:

Mieszanka Chińska Hortex – 1 opakowanie

250 g krewetek tygrysich świeżych lub mrożonych

1 opakowanie makaronu soba (brązowoszary makaron zrobiony z mąki gryczanej)

100 ml oleju z orzechów arachidowych

100 g świeżego imbiru

50 ml sosu sojowego jasnego

20 g sambal oelek (ostra pasta na bazie papryki chili z dodatkiem soli i soku z limonki)

20 ml oleju sezamowego

20 ml sosu ostrygowego

10 g czarnego sezamu

1 pęczek grubego szczypioru

1 świeża kolendra

Danie główne
30 min
W roli
głównej:
MIESZANKA CHIŃSKA

Przepis:

Obrane krewetki osusz i zamarynuj w oleju arachidowym z odrobiną sambal oelek. Makaron soba ugotuj (ok. 3 minut) w osolonym wrzątku, po czym zahartuj go w zimnej wodzie. Olej sezamowy wymieszaj z sosem sojowym i ostrygowym, a imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce.

Na mocno rozgrzaną patelnię (lub do woka) wlej kilka kropel oleju arachidowego i przez chwilę obsmaż krewetki, po czym przełóż do miski.

Patelnię lekko przetrzyj, wrzuć na nią mieszankę chińską i chwilę podsmaż (dodaj drobno pokrojony szczypior), a następnie połącz z krewetkami, pastą sambal oelek i makaronem soba.

Całość zalej przygotowanym wcześniej sosem, posyp czarnym sezamem i wymieszaj.

Sałatkę podawaj na gorąco ze świeżo posiekaną kolendrą.

 

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Orientalne wegańskie pierożki

Orientalne wegańskie pierożki