Obrane krewetki osusz i zamarynuj w oleju arachidowym z odrobiną sambal oelek. Makaron soba ugotuj (ok. 3 minut) w osolonym wrzątku, po czym zahartuj go w zimnej wodzie. Olej sezamowy wymieszaj z sosem sojowym i ostrygowym, a imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
Na mocno rozgrzaną patelnię (lub do woka) wlej kilka kropel oleju arachidowego i przez chwilę obsmaż krewetki, po czym przełóż do miski.
Patelnię lekko przetrzyj, wrzuć na nią mieszankę chińską i chwilę podsmaż (dodaj drobno pokrojony szczypior), a następnie połącz z krewetkami, pastą sambal oelek i makaronem soba.
Całość zalej przygotowanym wcześniej sosem, posyp czarnym sezamem i wymieszaj.
Sałatkę podawaj na gorąco ze świeżo posiekaną kolendrą.
Mieszanka chińska Hortex – 1 opakowanie
250 g krewetek tygrysich świeżych lub mrożonych
1 opakowanie makaronu soba (brązowoszary makaron zrobiony z mąki gryczanej)
100 ml oleju z orzechów arachidowych
100 g świeżego imbiru
50 ml sosu sojowego jasnego
20 g sambal oelek (ostra pasta na bazie papryki chili z dodatkiem soli i soku z limonki)
20 ml oleju sezamowego
20 ml sosu ostrygowego
10 g czarnego sezamu
1 pęczek grubego szczypioru
1 świeża kolendra