Lista zakupów:

200g mrożonych  krewetek z ogonkami
400ml soku Słoneczne Pomarańcze Hortex
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki wody kokosowej
1/2 małej limonki pokrojonej w cząstki

3 ząbki czosnku
1 mała chili
pół pęczka świeżej kolendry
1 pomarańcza filetowana
centymetrowy kawałek startego imbiru
1 łyżka miodu

W roli
głównej:
SŁONECZNE POMARAŃCZE 1L

Przepis:

Kuchnia tajska jest dla mnie jak miłość od pierwszego wejrzenia…której dnia i godziny się nie zapomina tak nie zapomina się smaków i aromatów! Hortex zainspirował mnie do działania, od razu wiedziałam co chciałabym zjeść! Kupiłam sok i zredukowałam najlepszy, pachnący, pełen aromatów sos na świecie! Jeśli nie wierzycie koniecznie spróbujcie w swojej kuchni a na pewno orientalne, pomarańczowe krewetki podbiją Wasze serca!

Orientalne krewetki w sosie pomarańczowym

Przepis własny

Krewetki odmrozić, opłukać i dobrze osuszyć w ręczniku papierowym. Do rondla wlać sok pomarańczowy, miód, starty imbir i na wolnym ogniu zredukować do powstania gęstego sosu, następnie dodać filetowaną pomarańcze i jeszcze chwilę pogotować. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, następnie wrzucić posiekaną chili oraz czosnek i chwilę podsmażyć uważając by nie przypalić czosnku. Wrzucić krewetki i podsmażyć z obu stron po minucie. Podlać wodą kokosową, przemieszać i dodać wcześniej przygotowany orientalny sos pomarańczowy. Przez chwilę jeszcze wszystko pogotować, dodać na końcu posiekaną kolendrę i przełożyć gorące krewetki na talerz. Udekorować cząstkami limonki i podawać z pieczywem. Smacznego!

 

 

Przepis z bloga: https://smakialzacji.blogspot.com/2017/03/orientalne-krewetki-w-sosie.html

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź