Lista zakupów:

250 g ryżu risotto,
3 łyżki oleju rzepakowego,
sól do smaku,
szczypta cukru,
1 duża biała cebula,
1 duży filet z kurczaka lub dwa mniejsze,
100 g czerwonej kapusty,
300 g mrożonych warzyw na patelnię z orientalną przyprawą Hortex

ok. 700 ml bulionu,
1 łyżka masła,
pieprz czarny grubo mielony do smaku,
listki świeżej mięty,
ser żółty twardy np. grana padano,
4 łyżki sosu sojowego jasnego,
1 płaska łyżeczka kurkumy,
½ łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego

W roli
głównej:
WARZYWA NA PATELNIĘ  Z PRZYPRAWĄ ORIENTALNĄ

Przepis:

Lubię risotto przygotowywać, chociaż wymaga ciągłego pilnowania, ale co się nie robi dla ulubionego dania 😃.

Na jednej dużej patelni pyszności z ryżu powstają, tylko dodatki się zmieniają.

Dzisiaj polecam risotto na orientalnych mrożonych warzywach przygotowane, do którego mięso w marynacie sojowej zostało dodane. Kapusta czerwona trochę w daniu smakowo „namieszała”  i fajnej chrupkości dodała. Soli mało co użyłam bo innymi produktami zastąpiłam, ale za to całość dobrze pieprzem wyostrzyłam i w max. 30 min pysznym obiadem się cieszyłam.

 

Przygotowanie:

 

Marynata:

W misce mieszamy sos sojowy z pieprzem i kurkumą.

Umytego i osuszonego papierowym ręcznikiem kurczaka kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do marynaty, mieszamy i pozostawiamy na czas przygotowania pozostałych produktów.

 

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kostkę z dodatkiem cukru i soli.

W rondelku podgrzewamy bulion i pozostawiamy na małym ogniu, ma być cały czas gorący.

Kapustę czerwoną szatkujemy na cienkie paski i sparzamy gorącą wodą.

 

Do cebuli dodajemy mrożone orientalne warzywa, ryż i całość podgrzewamy na wysokim ogniu ciągle mieszając, aby każde ziarenko ryżu dokładnie zostało obtoczone w oleju.

Następnie  wlewamy część gorącego bulionu, tylko tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewamy, często  mieszając, stopniowo (nie wszystko na raz) dolewamy gorący wywar.

 

Kiedy ryż będzie al dente dodajemy mięso z marynatą, podgrzewamy do momentu, aż ryż i kurczak będą idealne. Nie zapominamy o mieszaniu. Na samym końcu dodajemy kapustę czerwoną, masło, doprawiamy na ostro pieprzem, do smaku przyprawą orientalną i solą (z solą uważamy, bo bulion i kurczak z marynaty jest słony), mieszamy.

 

Rada: bulion dodajemy po chochelce stopniowo, na końcu ma całkowicie zostać wchłonięty przez ryż i warzywa.

 

Risotto podajemy z żółtym serem startym lub płatkami (płatki uzyskamy za pomocą nożyka do obierania warzyw). Całość ozdabiamy listkami świeżej mięty.

 

 

Smacznego 🙂

 

Przepis z bloga: http://monikismakolyki.blogspot.com/2017/03/orientalne-risotto-z-kurczakiem-i.html

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Spring rolls z sosem słodko-kwaśnym

Spring rolls z sosem słodko-kwaśnym