Lista zakupów:

mąka – 0,5 kg
gorąca woda – 1 szkl.
sól – 1 łyżeczka
Mieszanka chińska Hortex –  1 opakowanie
brokuł – 1 szt. (mała lub 0,5 większego)
szeroki makaron ryżowy – 150 g
papryczka chili – 0,5 szt. (z częścią nasion, jeśli kochacie ostre dania)
świeży imbir – kawałek wielkości kciuka

czosnek – 2 ząbki
jasny sos sojowy – 6 łyżek
sos teriyaki – 1 łyżka
sos rybny – 1 łyżka
sok z połowy limonki
olej sezamowy – 1 łyżeczka
olej – 2-3 łyżki do smażenia
świeża kolendra – 0,5 pęczka
papryczka chili – 0,5 szt.
limonka – po ćwiartce na porcję

W roli
głównej:
MIESZANKA CHIŃSKA

Przepis:

Pierogi – moja miłość! Ponieważ bardzo sobie cenię azjatyckie smaki, postanowiłam przygotować je na sposób wschodni. Jeśli użyjecie gotowej mieszanki warzyw, kilku podstawowych sosów i składników, możecie szybko wyczarować smaczne danie. Ciasto na chińskie pierożki dim sum czy jiaozi niczym nie różni się od naszych swojskich pierogów, dlatego ich zrobienie nie wymaga ani dużych umiejętności, ani kupowania drogich produktów. Ostatnio w kuchni przygotowuję sporo mięsnych potraw (dlaczego? o tym innym razem), dlatego tym razem chciałam zrobić coś zupełnie wegańskiego. Te pierożki możecie zjeść w wywarze z gotowania warzyw albo po prostu na ciepło skropione sosem sojowym. Mój uwielbiający mięso mąż wcinał je, aż mu się uszy trzęsły. Pycha!

Potrzebujemy: patelnię, duży garnek, sitko do odsączania makaronu

Przygotowanie:

Brokuł gotujemy na parze lub we wrzątku do bardzo miękkiej konsystencji (niemalże rozgotowania). Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mieszanke warzyw, a kiedy będą gotowe – dodajemy brokuł, starty imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę lub posiekany oraz drobno pokrojoną papryczkę chili i podgrzewamy jeszcze chwilę. Tak przygotowane warzywa „ciapiemy” chochlą na patelni, rozdrabniając i na koniec doprawiamy sokiem z limonki, sosem sojowym, rybnym i teriyaki.

Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ostudzeniu siekamy i dodajemy do warzyw, po czym mieszamy i odstawiamy. Z podanych składników wyrabiamy elastyczne ciasto pierogowe, które wałkujemy nieco grubiej niż przeciętne ciasto na pierogi z którego wykrawamy kółka. Każde na bieżąco napełniamy farszem, lepimy tradycyjną metodą i zlepiamy końce. Odkładamy na deskę oprószoną mąką i gotujemy partiami w osolonym wrzątku. Uwaga – te pierożki nie toną i potem nie wypływają, dlatego gotujcie je po prostu przez 5-6 minut od wrzucenia do wrzącej wody. Podajemy je posypane świeżą kolendrą, chili i skropione sosem sojowym, lub jako pierożki w rosole.

Smacznego!

 

 

Przepis z bloga: http://local-foodie.pl/orientalne-weganskie-pierozki/

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Makaron z warzywami i kaczką

Makaron z warzywami i kaczką