Ikona facebookIkona linkedinIkona instagramIkona youtube

Paella z krewetkami

Średnie
Dania główne
40minut
2 porcje

Składniki

  • Mieszanka węgierska Hortex 1 opakowanie
  • Fasolka szparagowa zielona Hortex 200 g
  • Bulion drobiowy 500 ml
  • Świeże krewetki 200 g
  • Ryż krótki (np. Arborio) 100 g
  • Kurkuma 1/2 łyżeczki
  • Słodka papryka 1/2 łyżeczki
  • Natka pietruszki 1/2 pęczka
  • Czosnek 2 ząbki
  • Szafran kilka nitek
  • Oliwa z oliwek 2-3 łyżki
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Krewetki umyj i obierz, wrzuć do garnka wraz z bulionem i szafranem i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut, po czym odcedź bulion (nie wylewaj).

Krok 2

W tym czasie na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek, paprykę, kurkumę i chwilę smaż.

Krok 3

Potem dodaj mieszankę węgierską oraz fasolkę i znowu smaż kilka minut.

Krok 4

Następnie do wszystkiego wsyp ryż, całość dobrze wymieszaj, zalej bulionem i gotuj na mniejszym ogniu kilka minut.

Krok 5

Na koniec dodaj ugotowane krewetki, część posiekanej natki pietruszki i duś pod przykryciem kilka minut, aż ryż będzie odpowiednio miękki.

Krok 6

Dopraw solą i pieprzem, a przed podaniem posyp świeżą natką.

Powiązane przepisy

Spróbuj również