Papryka faszerowana kuskusem z fasolą szparagową

4 OS
Przekąska
40 minut

Papryki rozkrój na pół zachowując ogonki. Usuń gniazda nasienne. Wnętrza połówek posól. Kuskus zalej wrzącym bulionem, tak aby powierzchnia płynu była ok. 1-2 cm ponad powierzchnią kaszy.
Ser mozzarella oraz suszone pomidory pokrój w małą kostkę, zalej sosem sojowym i łyżką oliwy. Odstaw na 10 minut. Posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na łyżce oliwy. Bazylię posiekaj, zostaw kilka listków do dekoracji. Fasolkę szparagową obgotuj. Połącz kuskus, suszone pomidory, bazylię, czosnek, cebulę i fasolkę, następnie zalej kilkoma łyżkami oliwy z suszonych pomidorów i całość wymieszaj. Ponakładaj farsz do połówek papryki, ułóż na papierze do pieczenia, na wierzch poukładaj pomidorki, skrop oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200° C i piecz ok. 30 minut. Podawaj z mieszanką sałat.

Lista zakupów

Fasolka szparagowa żółta Hortex – 100 g
500 ml bulionu warzywnego
100 g sera mozzarella
1 szklanka kaszy kuskus
2 czerwone papryki
10 suszonych pomidorów
4 pomidorki koktajlowe
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka sosu sojowego
1 pęczek świeżej bazylii
mieszanka sałat
sól, pieprz
papier do pieczenia

Inne potrawy
w tej kategorii
Fasolka zapiekana z bekonem i pieczonymi ziemniakami
Fasolka zapiekana z bekonem i pieczonymi ziemniakami

Sprawdź przepis
Bób po chińsku
Bób po chińsku

Sprawdź przepis