Lista zakupów:

Cebula
Jajka
Sól i pieprz

Wiśnie bez pestek Hortex – 150 g

1 kg mięsa z udek kurczaka

300 g wędzonego boczku

100 g wątróbek drobiowych

2 cebule

2 marchewki

2 pietruszki

1 jajko

10 ziarenek pieprzu

5 ziarenek ziela angielskiego

3 liście laurowe

1 gwiazdka anyżu

sól, pieprz

4
Danie główne
2 godziny
W roli
głównej:
WIŚNIE BEZ PESTEK

Przepis:

Obrane i pokrojone na kawałki cebule, marchewki i pietruszki włóż do garnka wraz z udkami i boczkiem i zalej ok. 2 l wody. Dodaj przyprawy i gotuj tak długo, aż mięso stanie się miękkie. Wyjmij je do przestudzenia, a do bulionu włóż wątróbki i znowu gotuj kilka minut. Następnie odcedź warzywa i wątróbkę (wywar zachowaj) i oddziel mięso od kości.

Przestudzone warzywa i obrane mięso dokładnie zmiel i wymieszaj z jajkiem, doprawiając solą i pieprzem. Jeśli mięso jest za suche możesz dodać odrobinę wywaru z gotowania. Na koniec do masy dodaj odsączone wiśnie i przełóż ją do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzony po wierzchu pasztet włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piecz przez godzinę.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Wiśniowe tiramisu

Wiśniowe tiramisu