Masło pokrój w kostkę i dodaj do mąki wymieszanej z solą. Całość posiekaj. Dodaj śmietanę i żółtka i jak najszybciej zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części i odłóż co najmniej na 10 minut do lodówki. Po tym czasie każdą część rozwałkuj na placek i jednym wylep formę do pieczenia wysmarowaną wcześniej masłem, a drugi zawiń w folię. Oba wstaw ponownie do lodówki mniej więcej na 20 minut.
Następnie pokrojoną cebulę wrzuć na rozgrzaną patelnię z olejem i cały czas mieszając, smaż do zeszklenia się.
Dodaj mięso z indyka i smaż kilka minut. Wtedy wrzuć na patelnię zamrożone warzywa, wlej mleko, dodaj przyprawę curry, ostrą paprykę i gorczycę i wszystko dobrze wymieszaj. Smaż do chwili, gdy warzywa staną się miękkie, a sos całkowicie odparuje. Potem zestaw z ognia, dopraw solą i pieprzem.
Tymczasem wyjmij ciasta z lodówki. Na ciasto w foremce wyłóż mięso, przykryj drugim plackiem. Mocno dociśnij brzegi, najlepiej widelcem. Nadmiar ciasta obetnij. Na środku zrób nacięcie na krzyż, by nadmiar pary mógł odparować. Wierzch placka posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz następne 30-35 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni. Podawaj na ciepło.
Ciasto:
350 g mąki
200 g zimnego masła
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 żółtka
mąka do podsypywania
sól
Nadzienie:
Zupa Wiosenna 9-składnikowa Hortex – 1 opakowanie
300 g mielonego mięsa z indyka
100 ml mleka
1 cebula
4 łyżki oleju
2 łyżeczki przyprawy curry
1/2 łyżeczki ostrej papryki
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
Do posmarowania:
1 żółtko
1 łyżka mleka