„Pieczeń” ze szpinaku z wędzonym łososiem i konfiturą z czarnych porzeczek

Szpinak i łosoś- jakże smaczne i popularne połączenie smaków, ale tym razem w intrygującej formie- jako „pieczeń”, która swoim wiosennym, zielonym kolorem przełamanym kremową barwą łososia zachęca do skosztowania 😊
Wiadome jest również to, że wszelakie pieczenie lubią towarzystwo owoców więc dodatek konfitury z czarnej porzeczki jest tu  ‚kropką nad i’, ponieważ niesamowicie podkręca smak pieczeni swoim słodko-wytrawnym akcentem!
Kromka chleba, porcja pieczeni + łyżeczka konfitury i…
nikt się nie oprze takiej pysznej pokusie! 😋
P.S. myślę, że pieczeń wspaniale wkomponuje się zarówno do codziennego jak i wielkanocnego menu! 😊

Pieczeń:
Szpinak rozmrozić i bardzo dokładnie odcisnąć z wody, a następnie zmiksować.
Do szpinaku wbić jajka, dodać drobno pokrojonego łososia, wsypać kaszę mannę, doprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem oraz gałką i całość wymieszać.
Foremkę wysmarować masłem, oprószyć kaszą manną, wypełnić masą, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni.
Piec około 35-40 minut.
Ostudzić i wstawić do lodówki na czas przygotowywania konfitury.

Konfitura z czarnej porzeczki:
Porzeczkę przełożyć do garnka, zasypać cukrem i smażyć (często mieszając) na małym ogniu, do odparowania soku.
Ostudzić i wymieszać ze słodkim octem balsamicznym.

Smacznego! 🙂

Pieczeń ze szpinaku z wędzonym łososiem i konfiturą z czarnych porzeczek image1 1

Pieczeń ze szpinaku z wędzonym łososiem i konfiturą z czarnych porzeczek image2 2

Pieczeń ze szpinaku z wędzonym łososiem i konfiturą z czarnych porzeczek image3 3

 

Przepis: http://krainamiodemplynaca.blogspot.com/2017/03/pieczen-ze-szpinaku-z-wedzonym-ososiem.html

Lista zakupów

Szpinak liście Hortex – 1 opakowanie
łosoś wędzony- 100 g + 2 łyżki posiekanego do ozdoby wierzchu
jajka- 3 szt.
kasza manna- 5 łyżek + do oprószenia foremki
czosnek- 1 mały ząbek
sól- 1/2 łyżeczki

gałka muszkatołowa, pieprz- po 1/3 łyżeczki
masło- do wysmarowania foremki
Czarna porzeczka Hortex –  2 szklanki
cukier trzcinowy- 1/3 szklanki
zagęszczony, słodki ocet balsamiczny- 2 łyżeczki

Inne potrawy
w tej kategorii
Marynowane steki z polędwicy wieprzowej z sosem szpinakowo-serowym
Marynowane steki z polędwicy wieprzowej z sosem szpinakowo-serowym

Sprawdź przepis
Śniadaniowe malinowe smoothie
Śniadaniowe malinowe smoothie

Sprawdź przepis