Pieczona noga z gęsi z duszonymi warzywami

4 OS
Danie główne
60 minut

Skórę gęsich ud delikatnie ponacinaj, natrzyj solą, pieprzem, papryką i majerankiem, przykryj folią i wstaw na noc do lodówki.

Rano mocno schłodzoną gęś przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj folią aluminiową i piecz ok. półtorej godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C, pamiętając o tym, by co jakiś czas mięso polewać wytopionym tłuszczem.

Po tym czasie do naczynia wsyp rozmrożoną zupę i wlej gorący bulion. Zmniejsz temperaturę piekarnika do temperatury 180°C i piecz bez przykrycia kolejnych 40 minut (w dalszym ciągu co jakiś czas polewaj mięso płynem).

Upieczoną z warzywami gęś podawaj z kaszą.

Lista zakupów

Zupa prezydencka Hortex – 1 opakowanie
1 kg gęsich ud
200 ml gorącego bulionu grzybowego
1 łyżeczka świeżego majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz

Inne potrawy
w tej kategorii
Łazanki dla smakoszy
Łazanki dla smakoszy

Sprawdź przepis
Kaczka nadziewana wiśniami z buraczkami purée
Kaczka nadziewana wiśniami z buraczkami purée

Sprawdź przepis