Pieczone warzywa wiosenne w cząbrze z kurczakiem i sosem szpinakowym

Pieczone warzywa wiosenne w cząbrze z kurczakiem i sosem szpinakowym

Lista zakupów:

Cytryna
Kurczak
Masło

Bukiet jarzyn wiosenny Hortex – 1 opakowanie

Szpinak w sosie śmietanowym Hortex – 1 opakowanie

4 piersi kurczaka

50 g masła klarowanego

4 łyżki miodu

sok z całej cytryny

świeży tymianek

½ łyżki gałki muszkatołowej

1 łyżeczka cząbru

sól, pieprz

papier do pieczenia

3
Danie główne
25 minut
W roli
głównej:
BUKIET JARZYN WIOSENNY

Przepis:

Piersi kurczaka obłóż tymiankiem, przypraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem i odstaw na noc do zamarynowania. Rano wyjmij kurczaka z marynaty, osusz ręcznikiem papierowym i usmaż w rozpuszczonym maśle na wolnym ogniu, aż do miękkości. Bukiet jarzyn wiosenny wysyp na papier do pieczenia, oprósz solą oraz pieprzem i polej miodem. Dodaj cząber i całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 150ºC na ok. 20 minut (warzywa powinny się delikatnie zezłocić). Szpinak w sosie śmietanowym przygotuj wg przepisu podanego na opakowaniu, następnie zmiksuj w blenderze, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny. Upieczone warzywa wyłóż na talerz, a na nich ułóż piersi z kurczaka pokrojone w plastry. Na koniec polej potrawę sosem szpinakowym.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Jarzynowy ajntopf z mięsnymi kulkami

Jarzynowy ajntopf z mięsnymi kulkami