Piersi kurczaka obłóż tymiankiem, przypraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem i odstaw na noc do zamarynowania. Rano wyjmij kurczaka z marynaty, osusz ręcznikiem papierowym i usmaż w rozpuszczonym maśle na wolnym ogniu, aż do miękkości.
Bukiet jarzyn wiosenny wysyp na papier do pieczenia, oprósz solą oraz pieprzem i polej miodem. Dodaj cząber i całość wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 150ºC na ok. 20 minut (warzywa powinny się delikatnie zezłocić).
Szpinak w sosie śmietanowym przygotuj wg przepisu podanego na opakowaniu, następnie zmiksuj w blenderze, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny.
Upieczone warzywa wyłóż na talerz, a na nich ułóż piersi z kurczaka pokrojone w plastry. Na koniec polej potrawę sosem szpinakowym.
Bukiet jarzyn wiosenny Hortex – 1 opakowanie
Szpinak w sosie śmietanowym Hortex – 1 opakowanie
4 piersi kurczaka
50 g masła klarowanego
4 łyżki miodu
sok z całej cytryny
świeży tymianek
½ łyżki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cząbru
sól, pieprz
papier do pieczenia