Pieczony dorsz na purée z groszku

4 OS
Danie główne
60 minut

Mleko wraz z przyprawami podgrzej do temperatury ok. 70oC, schłodź, później namocz w nim posoloną rybę i odstaw na mniej więcej 20 minut. Następnie wyjmij rybę i przełóż na brytfannę. Piecz, nie żałując masła, w temperaturze 170°C ok. 10-12 minut.

Cebulkę podsmaż na maśle, dodaj rozmrożony groszek i delikatnie podlej wodą. Całość krótko duś, po czym wszystko zmiksuj na krem, dodając jeszcze chrzan i mascarpone. Do smaku użyj soku z cytryny.

Upieczonego dorsza podawaj na purée z groszku z kiełkami i ziarnami dyni oraz tymiankiem.

Lista zakupów

500 g filetów z dorsza
500 ml mleka
100 g kiełków warzywnych
100 g ziaren dyni
50 g masła
1 ząbek czosnku
liść laurowy
świeży tymianek
kolendra (nasiona)
ziele angielskie
sól, pieprz

Purée:
Groszek zielony Hortex – 1 opakowanie
200 g sera mascarpone
50 g masła
1 cytryna
1 cebula
2 łyżki chrzanu

Inne potrawy
w tej kategorii
Zupa krem z gniecionym groszkiem
Zupa krem z gniecionym groszkiem

Sprawdź przepis
Wołowina z warzywami w sosie winnym
Wołowina z warzywami w sosie winnym

Sprawdź przepis