Lista zakupów:

Kiełki
Koper
Masło

Lista składników:

500 g filetów z dorsza

500 ml mleka

100 g kiełków warzywnych

100 g ziaren dyni

50 g masła

1 ząbek czosnku

liść laurowy

świeży tymianek

kolendra (nasiona)

ziele angielskie

sól, pieprz

 

Purée:

Groszek zielony Hortex – 1 opakowanie

200 g sera mascarpone

50 g masła

1 cytryna

1 cebula

2 łyżki chrzanu

4
Danie główne
60 minut
W roli
głównej:
GROSZEK ZIELONY

Przepis:

Mleko wraz z przyprawami podgrzej do temperatury ok. 70oC, schłodź, później namocz w nim posoloną rybę i odstaw na mniej więcej 20 minut. Następnie wyjmij rybę i przełóż na brytfannę. Piecz, nie żałując masła, w temperaturze 170°C ok. 10-12 minut.

Cebulkę podsmaż na maśle, dodaj rozmrożony groszek i delikatnie podlej wodą. Całość krótko duś, po czym wszystko zmiksuj na krem, dodając jeszcze chrzan i mascarpone. Do smaku użyj soku z cytryny.

Upieczonego dorsza podawaj na purée z groszku z kiełkami i ziarnami dyni oraz tymiankiem.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Zupa krem z gniecionym groszkiem

Zupa krem z gniecionym groszkiem