Pieczony łosoś ze świeżymi ziołami i ciepłą sałatką z fasolki szparagowej

4 OS
Danie główne
50 minut

Filet z łososia posyp startą skórką cytrynową, polej sokiem z cytryny i winem. Dodaj sól, świeżo mielony pieprz oraz zioła. Następnie papier do pieczenia posmaruj oliwą z oliwek, uformuj z niego „sakiewkę”, po czym włóż do niej łososia. Całość zawiń, połóż na blachę i wsuń do piekarnika. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200oC przez ok. 20 minut.

Fasolkę ugotuj według przepisu na opakowaniu, następnie odcedź i przesmaż na oliwie z dodatkiem posiekanych suszonych pomidorów i czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem, podlej winem i octem balsamicznym. Całość wymieszaj.

Lista zakupów

Fasolka szparagowa zielona Hortex – 100 g
300 g filetu z łososia
40 ml białego wina (do łososia)
20 ml białego wina (do fasolki)
20 ml octu balsamicznego
20 g suszonych pomidorów
sok z całej cytryny
skórka starta z całej cytryny
1 ząbek czosnku
świeże zioła: rozmaryn, tymianek
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Inne potrawy
w tej kategorii
Sałatka z kuskusem, orzechami i fasolką
Sałatka z kuskusem, orzechami i fasolką

Sprawdź przepis
Tarta z brukselką
Tarta z brukselką

Sprawdź przepis