Pieczony łosoś ze świeżymi ziołami i ciepłą sałatką z fasolki szparagowej

Pieczony łosoś ze świeżymi ziołami i ciepłą sałatką z fasolki szparagowej

Lista zakupów:

Łosoś
Oliwa
Wino białe

Fasolka szparagowa zielona Hortex – 100 g

300 g filetu z łososia

40 ml białego wina (do łososia)

20 ml białego wina (do fasolki)

20 ml octu balsamicznego

20 g suszonych pomidorów

sok z całej cytryny

skórka starta z całej cytryny

1 ząbek czosnku

świeże zioła: rozmaryn, tymianek

2-3 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz

4
Danie główne
50 minut
W roli
głównej:
FASOLKA SZPARAGOWA ZIELONA

Przepis:

Filet z łososia posyp startą skórką cytrynową, polej sokiem z cytryny i winem. Dodaj sól, świeżo mielony pieprz oraz zioła. Następnie papier do pieczenia posmaruj oliwą z oliwek, uformuj z niego „sakiewkę”, po czym włóż do niej łososia. Całość zawiń, połóż na blachę i wsuń do piekarnika. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200oC przez ok. 20 minut.

Fasolkę ugotuj według przepisu na opakowaniu, następnie odcedź i przesmaż na oliwie z dodatkiem posiekanych suszonych pomidorów i czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem, podlej winem i octem balsamicznym. Całość wymieszaj.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Zupa z zielonej fasolki

Zupa z zielonej fasolki