Lista zakupów:

Cebula
Mąka
Sól i pieprz

Ciasto:

500 g mąki pszennej

200 ml gorącej wody

60 g oleju

1/2 łyżeczki soli

 

Farsz:

Bób Hortex – 2 opakowania

1 duża cebula

1 łyżeczka tymianku

olej do smażenie

sól, pieprz

Danie główne
60 minut
W roli
głównej:
BÓB

Przepis:

Farsz:

Bób ugotuj wg przepisu na opakowaniu, następnie odcedź  obierz i zmiksuj. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju, kiedy zacznie się rumienić dopraw solą i pieprzem. Cebulę dodaj do bobu razem z całym olejem z patelni (dzięki niemu farsz nie będzie suchy), dopraw tymiankiem i dokładnie wymieszaj.

 

Ciasto:

Mąkę wymieszaj z solą, olejem i stopniowo dodawaną wodą. Wyrób elastyczne gładkie ciasto. Gotowe ciasto odkrawaj porcjami i rozwałkuj na cienkie placki, z których szklanką wykrawaj okrągłe placki na pierogi  (resztę ciast przykryj ściereczką by nie obsychało). Na środek każdego kółka, nakładaj łyżeczkę farsz i zlepiaj pierogi. Gotuj je w osolonej wodzie, 3 minuty od wypłynięcia.

Po obiedzie zaplanuj deser

Sprawdź

Dobierz napój do obiadu

Sprawdź

Inne dania z tym produktem

Sałatka z bobu z pęczakiem

Sałatka z bobu z pęczakiem