Pierogi z jagodami

4 OS
Danie główne
30 minut

Mąkę przesyp do miski, zrób zagłębienie, wlej wodę, zagnieć szybko ciasto. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 minut. Po tym czasie ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj cienko na stolnicy wysypanej mąką.  Zamrożone jagody przesyp do naczynia, posyp mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.

W wywałkowanym cieście wykrawaj koła, na które nakładaj porcje jagód i sklejaj pierogi. Pierogi gotuj partiami w dużej ilości osolonej wody przez 3-4 minuty od wypłynięcia. Pamiętaj, by po wrzuceniu każdej porcji pierogów do wody delikatnie je zamieszaj, wtedy nie przywrą do dna.

Podawaj ze śmietaną i cukrem.

Lista zakupów

Ciasto na pierogi:

400 g mąki pszennej

Ok.  200 ml ciepłej wody

1/2 łyżeczka soli

Nadzienie:

Jagody leśne Hortex – 1 opakowanie

10 g cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Do podania:

150 ml śmietany 36%

Inne potrawy
w tej kategorii
Babka piaskowa z jagodami i jagodowym lukrem
Babka piaskowa z jagodami i jagodowym lukrem

Sprawdź przepis
Błyskawiczne ciasto ucierane z malinami i jeżynami
Błyskawiczne ciasto ucierane z malinami i jeżynami

Sprawdź przepis